Pressiteade: Liven emiteeris rohevõlakirju

Pressiteade: Algas Liveni rohevõlakirjade märkimine (07.05.2024)

Kinnisvaraarendaja Liven alustas täna võlakirjade avalikku pakkumisega, tegemist on esimese avaliku rohevõlakirjade emissiooniga Eestis. Liven on esitanud taotluse rohevõlakirjade noteerimiseks Nasdaq Tallinn Börsi Balti võlakirjabörsil ning võlakirjade märkimine kestab 16. maini. Livenit ja pakkumist tutvustav seminar toimub 8. mai õhtul Liveni salongis.

Võlakirjade avaliku pakkumisega kavatseb Liven AS rahastada nii uute kui käimasolevate projektide arendamist ning laiendada ettevõtte investorite ringi. „Rohevõlakirjadest saadud tulu kasutab Liven ainult selliste arenduste rahastamiseks, kus hooned on projekteeritud ja ehitatud võimalikult tulevikukindlalt ja keskkonnamõjusid arvestavalt ning mis seetõttu omandavad rahvusvahelise LEED või BREEAM sertifikaadi, või saavutavad liginullenergia hoonest suurema energiaefektiivsuse“ rääkis Liven AS-i tegevjuht Andero Laur.

Emissiooni raames kavatseb Liven kaasata kuni 4 miljon eurot, pakkumise ülemärkimise korral on Livenil õigus suurendada pakkumise mahtu kuni 7 miljoni euroni. Ühe võlakirja nimiväärtus on 1 000 eurot ja võlakirjade lunastustähtpäev on 23. mai 2028. Võlakirjadel on fikseeritud intressimäär 10,5% aastas ning kvartaalsed intressimaksed. Märkimisperiood algas 7. mail kell 10.00 ja lõpeb 16. mail kell 16.00. Võlakirju pakutakse avalikult üksnes Eestis.

Seni on Liven laenukapitali kasutanud vaid projektipõhiselt kontserni projektiettevõtete poolt. Seekord kaasame esmakordselt laenukapitali emaettevõtte Liven AS-i poolt. Nii saame oma investorite baasi laiendada ning luua kontsernile võimalused kapitali paindlikumaks kasutamiseks. Meile on oluline Liveni läbipaistvus ning usaldusväärsus, mida avalike võlakirjade pakkumine toetab“ rääkis Liven AS-i tegevjuht Andero Laur.

Liveni arendusportfellis on 10 projekti, milles on mahtu ligi 1 500 uue kodu rajamiseks. Müügis ja ehitamisel on kodud viies arenduses – Magdaleena, Uus-Meremaa, Luuslangi, Iseära ja Regati. Kogu Liveni arendusportfelli hinnanguline müügimaht on 375 miljon eurot.

2023. aastal laienes Liven ka Saksamaa turule ning 2024. aasta jooksul on kavas alustada esimese Berliinis asuva projekti eelmüügi ja ehitusega. Lisaks planeeritakse nelja arendusprojekti Tallinnas. Kokku on Liveni arendusportfellis üle 115 000 m2 müüdavat pinda, mis tagab järgnevateks aastateks stabiilse arenduste mahu.

Liven AS-i võlakirjaemissiooni korraldab LHV Pank, mille esindaja Silver Kalmuse sõnul on Liven AS teeninud eestlaste usalduse sellega, et ettevõte rajab kodusid koostöös tulevase omanikuga ning arvestab kliendi soovide ja vajadustega. Võlakirjaemissioon annab investoritele võimaluse seda usaldust jagada ja Liveni edust osa saada.

„Mul on hea meel, et just Liven korraldab Eesti ettevõtetest sellel aastal esimesena võlakirjade avalikku pakkumist ning noteerib väärtpaberid Nasdaq Tallinna reguleeritud turul Baltikumi investorite jaoks kauplemiseks. Liveni puhul on tegu maineka emitendiga ning nende võlakirjade lisandumine börsil elavdab kapitaliturge ja suurendab võlakirjadega kauplemisaktiivsust. Rohevõlakirjade emiteerimine kinnitab ettevõtte tähtsust keskkonnasäästlikkuse edendamisel, kuna kaasatava kapitaliga võib Liven finantseerida projekte, mis vastavad rahvusvahelise sõltumatu reitinguagentuuri S&P Global Ratings poolt kontrollitud ja heakskiidetud Liveni kestliku rahastuse raamdokumendile,” rääkis LHV panga võlakirjade valdkonna juht Silver Kalmus.

Liven korraldab ettevõtet ja rohevõlakirjade pakkumist tutvustava seminari 8. mail kell 18:00 oma Telliskivis asuvas salongis. Vajalik on registreerimine aadressil www.liven.ee/investor.

Liven AS on 2014. aastal asutatud ja peamiselt Tallinnas tegutsev elukondliku kinnisvara arendaja. Ettevõtte kümne tegutsemisaasta jooksul on loodud üle 700 kodu ja ettevalmistamisel on ligi 1 500 kodu. Kantar Emori kinnisvarabrändide tuntuse ja maineuuringute järgi on Liven aastaid olnud Eesti kahe kõige mainekama arendaja hulgas.

Liven keskendub kodude loomisele ning ettevõtte tugevus ja eristumine seisneb koduomanikega koos kujundatud kodudes, läbimõeldud planeeringutes ning kohtkindla mööbli pakkumises. Livenit hinnatakse koduostjate poolt kõige atraktiivsemate arenduste poolest ning kirjeldatakse kui stiilset ja moodsa arhitektuuriga trendiloojat.

Käesolev teade ei ole käsitletav müügipakkumisena või kutsena võlakirjade omandamiseks, samuti ei toimu võlakirjade müüki ega pakkumist üheski jurisdiktsioonis, kus selline pakkumine, kutse või müük oleks enne prospekti kinnitamist või registreerimist, ilma seaduses sisalduva erandite või kvalifikatsioonita ebaseaduslik.

Pakkumise täpsemad tingimused ja prospekti on avaldatud kodulehel: www.liven.ee/investor